Åbo omnejd. Skärgårdens ringväg med cykel / Saariston Rengastie

Vad är skärgårdens ringväg egentligen?

Vägen till Rödilä

Åbolands skärgård ligger i skärgårdshavet nära Åbo. Skärgårdens ringväg slingrar sig mellan olika härliga holmar och öar med underbara utsikter. Broar och små färjor anknyter öar och kusten. Skärgården har varit bebodd mera än 3000 år. Därför finns det också intressanta historiska sevärdheter där.

Åland är nära och det är möjligt att kombinera cykelfärder till Åland och skärgården. Egentligen i fjol cyklade jag från Åbo till Stockholm genom Åbolands skärgård och Åland. Det var underbar upplevelse.

Det finns två resrutter med samma namn — Skärgårdens Ringväg (Saariston Rengastie på finska). Den första är Lilla Ringvägen. Den andra är den riktiga skärgårdens ringväg. Första resrutten är kortare än andra och det är lätt att cykla över den rutten på bara en dag.

Det är lätt att nå Åbo och resa bort från den staden. Åbo är den gamla huvudstaden och det är välkopplat med hela landet genom buss, tåg och flygplan. T.ex., jag behövde åka från Åbo till Helsingfors kl. 3 på natten och jag gjorde det med hjälp av buss utan några vedermödor.

Vilken säsong är bäst för ett besök? Jag föredrar sommar och höst. Hösten är skön men det är svårare att flytta sig med färjorna på hösten än på sommaren eftersom ett färre antal båtar fungerar på hösten.

Vilken resrutt är bäst?

Kor på Åbolands skärgård

Det hänger på en tid som du har och på dina preferenser. Det är fullkomligt möjligt att cykla någon rutt på bara en dag. Men du ska inte ha en tid att bekanta dig med alla sevärdheter på vägen.

Om du vill besöka sevärdheter det är bättre att cykla på lilla ringvägen på en dag eller cykla på den sedvanliga ringvägen i en två eller även tre dagar. Om du vill bara cykla och njuta av natur och vägen, cykla på lilla ringvägen med terrängcykel eller på verklig ringvägen med racercykel.

Jag tror du ska inte vara besviken om du cykla genom skärgården ringväg — antingen lilla eller sedvanlig. Oavsett vilken rutt du väljer, är det viktigt att planera din färd. Den viktigaste plandelen är färjetidtabeller. Om du felar där, kan du låsa dig på en ö utan någon möjlighet att fortsätta din färd den där dagen.

Planering: GPS rutter, färjetidtabeller, bussar, tåg och vandrarhem

Färjan från Hanka till Nagu

Jag cyklade alltid motsols (T.ex., Gustavs -> Iniö riktning). Av den anledningen att det är lättare att planera färjresor.

Kartor:

Färjar:

Om du vill fortsätta fram till Åland, kan du ta de följande båtarna:

Bussar och tåg:

Matkahuolto är dyrare än Onnibus men de har aldrig vedermödor med cykel baggage. VR biljetter är de dyraste och det finns brist på cykelplatser på VR tåg.

Boende

Mitt favorithotell på Åland är Gullvivan på Brändö.

Berömda sevärdheter

Inuti Nagu kyrka

Jag gillar att bekanta mig med gamla kyrkor. Den rutten är ett paradis för en man som jag eftersom du kan känna en fläkt av Historia (med stora "H") där.

Medeltida kyrkor:

Fina gamla kyrkor:

Om du är intresserad av finsk historia även lite, vet du namnet på friherre Mannerheim. Han var född och tillbringade sin barndom i Villnäs slott. Museet är mycket imponerande. Glöm inte att besöka det!

Du kan hitta mera intressanta sevärdheter i böker om skärgården och på Internet. Jag ska påpeka blott få källor här:

Vi ses på Skärgården!

Genom Skärgården med cykel

Jag hoppas att råka er, mina kära läsare, i skärgården! Det är en underbar upplevelse att cykla genom Åbolands skärgård på ringvägen. Vänta inte, cykla nu!

Titta på mina foton och videofilmer av skärgården i Flickr album (45 foton och 12 videofilmer inne):

Åbolands skärgård

Om du har gillat den här posten, kan du dela den med dina följare eller följa mig på Twitter!

#Finland #cycling #skärgården